Saturday, June 27, 2009

Tribute to Michael Style

video
Video credit. Jiwang.cc

"Haa rasa-rasa macam kenal tak dia ni? Eh tiba-tiba kita ada Michael Jackson Malaysia? Jom kita tengok gelagat dia"
"Kita buat something di'friend' okay.Kita buat something.. okay you dress-up like Michael Jackson tapi bawak slow rock. Kay orang tak pernah buat ko tau, orang tak pernah buat tapi kita dah paki ni trend"
"So maybe friends like it, so maybe they can SMS for hers"
"Ini pahal laju sikit jalan ya Allah"
"Keeetika kau perlukan akuu.. sentiasa aku, ada di sisi mu"
"Stop dulu. Kau jalan moonwalk bukan main lagi nak masuk tadi sampai sampai ko nyanyi lagu leley. Mana Michael Jakson nyanyi lagu nii"
"Haa itu laa tapi.. kami ni group ok so kita nak tanya dengan aa judgments"
"Aaa"
"So if.."
"Judgement?"
"Ya you are the judge.."
"Belum bagi lagi judgement"
"Okay"
"heheh"
"And then okay."
"Aku judge, belum ada 'men' lagi"
"Okay. If you give a chance"
"Aa"
"We can perform our own songs, single songs"
"Aa. Tapi lagu slow jangan menari macam Michael Jackson tadi eh. Ada sikit tak kena huh"
"Haha tak kena hahaha"
"Eyy nanti-nanti nyanyi dulu"
"Eh sabar sabar sabar"
"chk chlok chk chlok chk chlok"
"Hello"
"What are you doing?"
"I'm do my style"
"Okay, your style or somebody style?"
"Ermmm Michael Style"
"Dah aku malas nak bercakap dengan ko, ko bernyanyi ngan dia. Pot ko handle dia Pot"
"I think this competition is not for you. Lagi, lagi satu nama korang Gempak Starz you have to be gempak. I think wrong name. Wrong name and wrong competition"
"Appela juri ni tak ley pakai langsung arr. We can make it so much things la"
"Tunggu punya tunggu punya tunggu lama. Lama-lama menunggu, rugi masa sahaja"
"You diggi. auwww!!"
"Woooo!"

Tuesday, June 23, 2009

Permainan Komputer

Teringat pula suatu cerita ketika di kampus dulu. Adalah seorang kawan ini, aku namakan dia sebagai Khairul Ekhsan. Mungkin kerana itu nama betulnya. Khairul pada waktu itu duduk sebilik dengan Lan Gerd-gerd atau juga dikenali sebagai Lance 300.

Komunikasi antara Khairul dan Lance, boleh dikatakan tidak berapa lancar. Khairul sering kelihatan merayap-rayap di ruang koridor, dan selalu juga singgah di bilik Idzam untuk bersembang jiwa-jiwa.

Jadi Satu hari, Lance yang baru sahaja membeli sebuah komputer canggih telah meng'install' sebuah permainan komputer ke dalamnya. Permainan komputer itu boleh dikatakan bersaiz besar dalam erti kata bits nya. Kalau menggunakan cakera padat (CP), barangkali sehingga memerlukan 4 keping CP. Jadi sementara menanti permainan itu selesai di'install', Lance tadi pun beralih ke atas katilnya sambil membaca majalah. Komik mungkin.

Progress 'install' permainan tadi kalau tidak silap sudah melepasi 85% apabila Khairul Ekhsan tiba-tiba muncul. Agaknya baru lepas menonton video-video karut di bilik Taro. Memerlukan hiburan, Khairul terus meletakkan dirinya di atas kerusi di hadapan komputer Lance. Suasana agak hening di dalam bilik mereka. Khairul hanya merenung kosong ke skrin komputer tadi.

Tetapi entah mengapa, barangkali pada waktu itu dia kurang mahir pasal komputer, Khairul dengan selambanya menekan butang 'Cancel' pada antaramuka 'installation' permainan komputer yang sudah menghampiri 90% itu, lalu menoleh ke arah Lance dan bertanya,

"Game ada, game?"

Sunday, June 21, 2009

Berkiriman Salam

Setelah memperosah daging masak dengdeng dan gulai lemak ikan masin, Shaari dan kawan-kawannya berkumpul di bawah sebuah pokok untuk menghisap rokok. Teduh sikit di bawah pokok. Mereka tidak mahu balik lagi kerana mahu menunggu rakan mereka Saiful, pengantin lelaki itu sendiri, bersanding.

Seperti biasalah, tanpa mempedulikan orang-orang lain, geng ini terus bersembang dengan kuat, ketawa berdekah-dekah, tambahan pula apabila bertemu dengan rakan-rakan lama yang lain. Selain Shaari, antara yang paling kuat bersembang dan berseloroh ialah Azman dan Din. Gadhafi, jenis yang senyap-senyap, sering menjadi bahan ketawa geng-geng ini.

Dalam setengah jam menunggu, Saiful pun muncul bersama pengapitnya. Diiringi budak-budak kompang, dia kemudian disambut isterinya sebelum bergerak bersama-sama ke pelamin. Shaari dan kawan-kawannya yang tadi rancak berborak bagaimanapun seakan terpaku dengan kecantikan pengapit perempuan itu. Hampir semua yang di bawah pokok akan bertanya "uih, siapa pengapit tu?"

Dipercepatkan 'scene' ini, Shaari dan kawan-kawannya sedang bersalaman dengan Jamal kerana sudah mahu pulang. Beberapa kutu di antara mereka, terutama sekali yang banyak bercakap, seperti Azman, pasti menyuruh Saiful untuk menyampaikan salam kepada pengapit perempuan, :"Weh, kirim salam kat pengapit".

Saiful yang cuba melayan kesemua mereka hanya mampu gelak dan mengangguk sambil menjawab: "Ha, yelah hehe."

Selesai bersalaman, Saiful kembali ke meja makan sambil tersengih dan ketawa kecil dengan gelagat rakan-rakannya tadi. Duduk sahaja dia terus menyiku lembut pengapit di belah kanannya.

Masih tersengih dan ketawa kecil, "Budak-budak ni kirim salam kat ko".

Friday, June 19, 2009

Primatoria

During a little chat with my father, he told me about a National Geographic program he watched the other day. According to researchers, 93% of the human DNA is identical to that of monkeys, or more terminological, primates.
How am I not surprised.


A senior macaque demonstrates to his disciples
on how
to make the shape of a parachute
using hay

(picture taken from Wikipedia)

Now, the remaining 7% comprise of a random combination of other DNAs, sometimes even of a flower. Which explains how someone could be described as 'flowery'.
Anyway let's look at the mathematics. If 93% of the human DNA is identical to monkeys, what does it make the monkeys?
It's like monkeys have all the characteristics of a human, except for that 7 %. It's like inside every one us there is one complete monkey. Psychologically, Jung would not deny this.

And with that 7%, we lack bodily hair, a bit slow in climbing skills, tail-less, limited eyebrow movements and missing some other monkey-ish characteristics. It is likely today there are very few people with 100% human qualities. Most might have lost some of he 7% that distinct us from monkeys, nearing the 93 percentile. Reaching the 93% level means you are, well, a monkey.

So please keep that 7%. And happy father's day.



Thursday, June 18, 2009

Redang Aquatic Kafakaesque Adventures Part 2


Sambungan catitan RAKA:

Jumaat

1830: Bot ada goyang sikit, Datuk Dugong berjaya menstabilkan bot dengan skill perlautannya.
1900: Berebut-rebut ambik gambar senja dari atas bot
1915: Pujek dan Lin mula membuat muka penyek. Antara tanda awal untuk mengaku kalah.
2000: Joe menunjukkan teknik mencandat dan mempermainkan budak-budak lain dengan membuat gaya sudah dapat sotong. Aku jentik telinga Joe dan berkata, "Jangan buat lagi"
2100: Kak Rok mendapat sotong pertama, menggunakan 3 umpan. Chet! Dugong berpeluh, tak tahu kenapa.
2120: Laut yang gelap tadi tiba-tiba menjadi jingga, seperti langit senja memuntahkan kirmizi. Eh? Dugong basuh mulut.
2130: Lode mendapat sotong kedua.
2200: Dengan hanya berguling-guling, Elma juga mendapat sotong. Ini diikuti dengan beberapa kutu lagi mendapat sotong termasuk Lin (yang terus menjadi hyper).
2215: Menyampah dengan perangai sotong, aku main gitar sambil candat di depan bot. Emi dan Elma mula menyampah dengan lagu-lagu tidak 'radio-friendly' aku. Laut menjadi jingga sekali lagi.
2230: Pet tewas. Ila, ehem, 'dapat' sotong. Dem tak boleh jadi.
2300: Setelah menyanyi beberapa lagu puja sotong bersama Bulu, aku dapat seekor. Woohoo!
2330: Semangat makin berkobar. Joe mula mabuk laut.

Sabtu
0000: Bergerak balik ke Wisana. Still standing: Bulu, Lin, Pujek, Adib, Popo.

Senarai Pencandat Berjaya:
1) Rokiah 3gp - 2
2) Lodey - 2
3) Elmah - 3
4) Bai Cacing - 1
5) Tat Dedaks/Ayam laut - 1
6) Lin - 1
7) Adib - 1
8) Jen Sontrong - 1
9) Sinah - 1

Saguhati:
1)Joe - 2
2)Brahim - 1

Total : 16

PS: Mungkin fakta-fakta Still Standing dan Senarai Pencandat kurang tepat. Sila komen pembetulan okay.

Bersambung..

Wednesday, June 17, 2009

Lulu



Rasa seperti mahu jek dagunya.

Friday, June 5, 2009

Bunga Pinggan



Ketika, makan-makan satu hari, ada tersebut pasal bunga pinggan. Bunga pinggan ini adalah istilah orang-orang tua untuk cebisan terakhir atau kepingan terakhir sesuatu makanan yang dihidang secara banyak. Ini biasa berlaku apabila melibatkan ramai orang dalam satu majlis keramaian sebagai contoh.

Mengikut adabnya, bunga pinggan ini akan dibiarkan tidak berusik bagi mengelakkan malu jikalau tiba-tiba dua orang cuba mengambilnya secara serentak. Ini berlawanan dengan satu konsep Peraturan Kelelakian yang dicipta oleh satu orang putih tidak lama dulu. Salah satu daripada rukunnya ialah "jangan teragak-agak untuk mengambil kepingan pizza yang terakhir". Pizza dijadikan contoh kerana perkara ini ditulis oleh orang putih. Kalau orang melayu mesti kuih bom atau begedel dijadikan contoh.

Apapun, aku tidak berapa bersetuju konsep bunga pinggan. Pada aku ini adalah satu contoh pembaziran. Apalah yang nak dimalukan sangat kalau bertembung mengambil kuih yang sama. dapat kutu yang okay, boleh bahagi dua.

Dan untung kalau berlaga tangan dengan gadis, boleh juga mengurat hehe.