Tuesday, March 31, 2009

Aciligantat

Kira-kira 2 tahun yang lalu.

Pada satu malam di dalam sebuah bilik kolej sebuah pengajian tinggi nasional, sekumpulan remaja lelaki dilihat sedang khusyuk melihat satu bahagian di atas lantai. Kedudukan mereka seakan-akan membentuk sebuah bulatan. Ada yang meniarap, ada yang bersila, ada yang mencangkung dan ada yang bertelanjang. Hampir telanjang. Perkataan pelajar atau penuntut tidak digunakan secara umum memandangakan ada seorang dua daripada mereka merupakan penceroboh, duduk di kolej hanya kerana mahu mengorat gadis-gadis di situ.

Mereka ini sangat 'distinctive'. Terdiri dari pelbagai rupa, bentuk dan berat badan. Ada yang berbulu lebat, sering dikelirukan dengan mawas. Ada yang rupa persis pelakon jawa terkenal. Ada yang hitam, bulat dan berasal dari Afrika. Ada yang berbadan tegap dan rugged. Ada juga yang bermisai lebat sehingga apabila dia bercakap mulutnya seperti tidak dibuka.
Memerhati tingkah laku mereka untuk seketika, seseorang boleh simpulkan bahawa mereka sedang bermain permainan Black Jack.

Adrenalin di dalam bilik itu, bak kata orang putih, boleh dibau. Intensiti antara pemain-pemain Black Jack ini boleh dirasai. Terutamanya yang memegang peranan pegawai bank atau 'banker'. Pertaruhan yang tadi bermula sekecil-kecil sepuluh sen kini sudah mula meningkat. Ada yang berani meletakkan 70 sen sebagai pertaruhan.

Peranan pegawai bank boleh dikatakan peranan yang agak digeruni kerana sangat berisiko. Katakanlah dalam satu permainan di kalangan 6 orang. Jikalau empat orang pemain biasa mendapat Black Jack, pegawai bank tadi terpaksa membayar dua kali ganda pertaruhan yang diletakkan oleh setiap empat pemain tadi. Jikalau masing-masing meletakkan 20 sen, maknanya jumlah yang perlu dibayar adalah sebanyak 40X4, iaitu sebanyak RM1.60. Seringgit enam puluh sen dalam bentuk syiling adalah banyak. Maka dengan itulah pegawai bank biasanya bertukar-tukar dalam sesuatu permainan. Sesiapa yang dilihat mempunyai wang yang banyak akan dilantik sebulat suara menjadi pegawai bank.

Akan tetapi, sekiranya pegawai bank itu pula yang mendapat Black Jack dan pemain-pemain lain hanya mendapat kad biasa, maka pegawai bank itu pula akan mengutip sebanyak dua kali ganda pertaruhan setiap seorang pemain. Bermakana 40X5, RM2.00.

Apapun, permainan malam itu adalah satu daripada beberapa siri permainan yang dilangsungkan dalam minggu itu. Namun, permainan malam itu dibuka selepas sahaja mereka membuat operasi orientasi gelap ke atas pelajar-pelajar baru yang duduk di situ. Dan secara khususnya malam itu mereka telah mempelajari satu perkataan baru daripada seorang pelajar yang di 'orientate' iaitu aci ligan. Aci ligan menurut pelajar ini adalah aktiviti berkejar-kejaran. Ini merujuk kepada ceritanya ber aci ligan dengan polis menaiki lori ayam suatu ketika dahulu.

Lucu. Tetapi dalam keadaan genting sebegini tiada yang lucu. Perkataan aci ligan tadi masih lagi terngiang-ngiang dalam fikiran setiap pemain. Tetapi nampaknya pegawai bank yang persis pelakon jawa itu yang acap kali menyebutnya. Apa tidaknya, wangnya yang tadi cukup untuk membeli sebanyak dua ais krim Trophy kini semakin susut.

Jadi, dalam salah satu pusingan pada malam itu, setelah memberi kad tambahan kepada setiap pemain, tiba giliran pegawai bank itu pula untuk menambah kad. Ketika itu tiada pemain yang mendapat Black Jack, tetapi rata-rata mempunyai mata sebanyak 20, 19 dan ada juga juga ngam-ngam 21. Memperlihatkan dua kad pada pegawai bank tadi pula, kecil-kecil belaka. Mahu atau tidak sememangnya dia perlu menambah kad. Jikalau nilainya kurang daripada 15, kad-kad nya dikira mati. Bererti dia perlu membayar semua pemain satu kali ganda pertaruhan mereka.

Sudah 4 kad berada dalam posesinya. Nilainya boleh dikatakan cukup makan. Namun, masih tidak cukup untuk mengatasi kad pemain-pemain yang lain. Ini memaksa pegawai bank tadi untuk menggoreng. Menggoreng bermaksud dia akan mengambil kad kelima. Sekiranya kad kelimanya besar dan menjadikan nilai keseluruhan lebih daripada 21, maka dia terpaksa membayar dua kali ganda pertaruhan pemain lain. Tetapi jikalau nilainya masih hidup iaitu di bawah 21, sungguhpun tidak mengatasi kad pemain lain, dia masih dikira menang dan pemain lain harus membayar dua kali ganda pertaruhan mereka. Ini adalah peraturan yang mereka gunakan ketika bermain. Peraturan Black Jack ini dikatakan berbeza-beza di beberapa tempat berdasarkan taburan kambing di situ.

"Aciligantat!!", jerit pegawai bank persis pelakon jawa itu.

Kad kelima yang diambilnya mempunyai nilai sebanyak dua. Bermakna, nilai keseluruhan kadnya adalah 19. Hidup. Mawas yang meletakkan pertaruhan sebanyak 70 sen itu ternyata kecewa. Dengan bangganya pegawai bank itu mengutip dua kali ganda pertaruhan setiap pemain lain.

Lantas, perkataan 'aciligantat' menjadi perkataan keramat yang digunakannya setiap kali bermain Black Jack. Tetapi rakan-rakan yang lain masih terpinga-pinga dari mana datangya suku kata 'tat' dalam jeritannya itu. Barangkali 'tat' itu adalah sebagai pelengkap kepuasan kepada perkataan aciligan yang asyik bermain dalam fikirannya malam itu. Hmmm.

Friday, March 27, 2009

Wanna play Nintendo?

video

Ini adalah scene kegemaran aku dalam The Wrestler.
Randy The Ram Robinson baru sahaja lepas dibedah dan tidak dibenarkan untuk bergusti. Kebosanan dia mengajak Adam bermain games.


"Call it duty 4?"

Thursday, March 26, 2009

Kerusi Mimpi 2

Sebenarnya selepas aku telah terjaga dari mimpi di atas kerusi mimpi tempoh hari, aku telah sambung tidur dalam 2 saat kemudiannya. Dengan kuasa yang ada pada kerusi ini aku sekali lagi telah disuntik dengan satu mimpi.

***
Mimpi aku kali ini bermula dengan aku memandu kereta pulang. Aku baru pulang dari satu majlis keramaian rasanya. Tapi aku rasa macam aku ada menari sikit dalam majlis itu. Kereta batmobil itu aku pandu sehingga menemui lampu traafik Jalan P.P Narayanan. Dengan tidak semena-mena aku mengundur kereta dengan tiba-tiba walaupun kedua-dua kaki diangkat.

Setelah berundur kira-kira 5 meter dari kereta hadapan aku keluar dan terus ke belakang kereta. Di cermin belakang rupa-rupanya ada senaskhah suratkhabar melekat atasnya. Sehelai sehelai suratkhabar tadi aku cabut.

Lampu trafik bertukar hijau. Alamak. Saspens, kereta semua bergerak. Tetapi dengan kuasa luar biasa aku berjaya memandu daripada luar kereta. Kereta aku bergerak dengan lancar dan sambil itu aku sambung mencabut suratkhabar.

Pada bahagian-bahagian akhir suratkhabar itu tertera satu tulisan besar.

"Sori, silap belok - Abdul Zafrul"
***

Kemudian aku terjaga.
Fuck, siapa Abdul Zafrul ni?

Wednesday, March 25, 2009

Kings of Nonconformity

To conform is to agree or to follow with the flow.
Most people conform to society. They follow the rules. Adapt to their local cultures. They approve of ideas which most conform to. Majority of people prefer to be in a large group. Hence, majority.

Nonconformists, however are the minority who refuse popular beliefs or cultures. (That is nonconformists with a small 'n'). They would oppose the rules, break traditions and go rebellious. Simply said being in a disagreement to something larger is to not conform.

Calvin from 'Calvin and Hobbes' is a nonconformist. I do sometimes find myself in a state of nonconformity. I rarely listen to the radio for popular music. I would root for the less popular team when watching football with friends. Somehow, when I'm around people, I found it gratifying to refuse conformation to a larger group. Hence, minority.

Having stated that, I believe all cats are non conformist. And majority of them would conform to that.

Stinkin' Fists



Holy Shit. No one dares to come near.


Taken from Music Map

Friday, March 20, 2009

Daun Atas Bantal (1998)



Aku mula-mula tengok filem ni pada tahun 2004 kalau tak silap aku. Aku lambat 6 tahun. Cerita ni biasa juga aku tengok dijual di kedai-kedai video seperti Speedy contohnya. Sebelum itu pun aku biasa ternampak bekas CD ni dalam bilik abang aku. Pada mulanya aku ingatkan cerita hantu. Maklumlah waktu itu sibuk dengan cerita hantu. Jadi mulanya aku dismiss cerita tu. Sampai la bila aku tanya abang aku cerita apa tu.

"Uih best tu cerita tu.."

Salah satu iklan cerita dalam VCD tu adalah cerita Ada Apa Dengan Cinta, filem yang aku tengok setahun sebelum itu yang menjadi kegilaan remaja dan pada aku salah satu titik kebangkitan filem Indonesia dalam rantau ini. Dan setelah aku menonton Daun Atas Bantal, aku bebrbisik dalam hati, ini lah cerita yang patut orang Malaysia tengok, bukan Ada Apa Dengan Cinta.

Ceritanya ringkas, simple. Tentang seorang perempuan dan tiga orang anak jalanan bawah jagaannya. Filem ini menceritakan tragedi yang menimpa anak-anak jalanan ini dalam satu jangkamasa. Ini sangat kontra dengan filem Ada Apa dengan Cinta, kisah anak-anak berada bercinta dan berseronok di Jakarta. Konflik paling dahsyat pun masa rumah Rangga kena serang dengan geng-geng politikus apa ntah. Lepas tu okay. Daun atas Bantal sebaliknya memaparkan anak-anak jalanan yang hidup di setinggan (slums, yeh mereka juga slumdogs) Yogyakarta.

Pada mulanya, aku sekadar tengok sahaja filem ini. Aku suka dengan shot-shot nya. Memang cantik dan dirancang dengan baik sekali. Ceritanya pun rasa seperti gelap. Aku rasa seram dengan mafia ansuransi yang dipaparkan. Membunuh tanpa amaran. Kau jalan-jalan lepak-lepak, bila-bila masa boleh kena bunuh. Aku terdiam(literally) di depan TV lepas menonton filem ini. Betul-betul meninggalkan kesan.


Aku suka scene yang ini. Shot Heru berdiri atas keretapi dengan kamera mengikuti dari tepi tu memang wow!


Kemudian baru-baru ini aku ada membaca satu ulasan mengenai filem ini. Satu ulasan yang negatif. Pengulas dakwa Garin Nugroho(pengarah filem ini) tak tahu membuat filem. Garin, katanya, lebih sesuai membuat dokumentari. Dia tidak tahu membuat dialog.

Ini membuatkan aku ingin melihat semula filem ini. Dan ye aku akui filem ini macam dokumentari. Tapi tak bermakna filem ini tidak bagus. Dan pada aku antara filem terbaik pernah aku tengok.
Filem ini sememangnya tidak banyak dialog. Dan dialog yang ada kebanyakannnya pendek-pendek. Tidak ada satu dialog panjang antara dua orang yang intense yang biasa boleh dilihat dalam filem-filem jenis ini*. Perbincangan tentang masa depan, nasib, perasan aku persaan kau, akal, perubahan dan macam-macam bullshit lagi.

*Jenis ini dalam erti kata filem tentang masyarakat susah. Struggling society kata orang putih.

Filem ini pada aku mempunyai kekuatan visual. Banyak disampaikan secara visual. Hatta, kurangnya dialog. Seperti kematian Heru. Sebab dia dibunuh tidak diberitahu, tetapi bagi penonton Indonesia mungkin mereka sudah tahu siapa yang membunuhnya. Sehinggalah pada babak-babak akhir kita diberitahu tentang operasi mafia ansuransi melalui satu laporan berita.

Oklah mula dari awal.
Kancil, Heru dan Sugeng, tiga 'beradik' yang dijaga oleh Asih (Christine Hakim).
15 minit pertama memaparkan kehidupan rutin anak-anak jalanan ini. Mungkin tidaklah rutin, tetapi pendek kata perkara-perkara normal yang mereka lalui. Perjalanan hidup mereka kemudian sedikit terganggu dengan kematian Kancil akibat terhantuk kepalanya pada terowong ketika melepak di atas bumbung keretapi. Kematian Kancil (paling muda antara mereka bertiga) bagaimanapun tidak banyak memberi kesan dalam menggerakkan plot cerita ini. Cerita ini bersambung dengan mendatar, kembali mengisahkan kehidupan Heru dan Sugeng. Perjalanan hidup normal mereka terus dipaparkan sehingga ke 3/5 jangka masa cerita. dalam jangka masa itu, tidak ada konflik yang betul-betul signifikan.

Plot kemudian mula bergerak apabila Heru dihalau oleh Asih atas keceluparannya. Daripada situ kita lihat bagaimana Heru perlahan-lahan mengubah imejnya seperti yang selalu dipesan Asih, dengan harapan Asih menerimanya kembali. Sugeng pula yang sering berkawan dengan seorang pengukir key chain, Den (kot nama dia) menjadi keseorangan selepas Asih menolak cinta Den. Dari situ perubahan mula berlaku. Heru pula mulai berubah bukan saja dari segi imej tetapi juga sikap. Dan setelah Heru tidak pulang beberapa hari (kerana dibunuh), Asih mula terasa masyghul dan rindu tanpa mengetahui tentang kematian Heru.

Tidak lama Sugeng menemui ajal dalam satu kes tersilap tikam, dimana sasaran pembunuhnya adalah Den. Filem ini diakhiri dengan kawasan setinggan tadi ditutup untuk memberi laluan kepada pembangunan. Atau mungkin akibat daripada dua kes pembunuhan di situ. Asih pula dilihat tidak dapat menerima kematian ketiga-tiga 'anak'nya sehingga jiwanya kacau.

Aku sememangnya banyak bergantung pada visual dalam cerita ini. Dialog yang ada menggunakan dialek Jawa yang pekat sampai aku tak faham. Sarikata pun tak ada. Jadi aku terpaksa tengok dan assume. Filem neorealism ini menggunakan anak-anak jalanan sebenar. Heru, Sugeng dan Kancil adalah anak-anak jalanan sebenar dan mereka menggunakan nama sebenar mereka. Ada juga aku terbaca bahwa salah satu scene dimana anak-anak ini mabuk bukanlah satu lakonan. Diberitakan salah seorang daripada anak-anak ini mati malam itu ditabrak motokar.

Mungkin ada yang selepas menonton cerita ini akan mempertikaikan apa tujuan cerita ini. Apa objektifnya? Apa plotnya? Siapa protagonis siapa antagonis? Apa perjuangannya?
Ini mengingatkan aku kepada satu episod Natonal Geographic dimana mereka merakam kan kehidupan seekor singa dari dilahirkan sehingga dia berkeluarga dan kemudian mati. Thrilling.

Pada aku filem ini harus dilihat secara menyeluruh (as a whole). Tentang kehidupan anak-anak tak berdaftar di 'slums' Yogyakarta. Filem ini seperti sebuah dokumentari tanpa narrator, dimana pengarah membiarkan sahaja apa yang berlaku dengan semula jadi (macam National Geographic tadi). Sebenarnya filem ini lebih dekat dengan hidup. Kita sendiri tak tahu apa plot hidup kita.

Apapun filem ini memang favourite aku sampai aku sendiri tak faham apa yang aku melalut kat atas tadi.


Apahal la aku tulis review ni..

Thursday, March 19, 2009

Diarrhea Discovery

I had diarrhea a few days back (probably because of that tea) and I discovered that you can anticipate your phases of .. well, defecations.

That morning I was expecting three more trips to the john but eventually I made four. That was close. But yeah, that's my sixth sense.

Saturday, March 14, 2009

Zantarin

Seorang doktor kelihatan menekan-nekan butang mouse di dalam pejabatnya. Dia sedang melayari laman web Amazon.com, mencari album 'double disc' The Best of Boz Scaggs yang baru sahaja dilancarkan di seluruh dunia.

The Best of Boz Scaggs
$28.33

"Huh", detak hatinya. Dicongak-congakkan harganya dalam duit Malaysia ada lah dalam lebih kurang seratus ringgit. Walaupun mempunyai pendapatan besar sebagai seorang doktor di hospital swasta yang ternama, doktor ini mengamalkan sistem perbelanjaan yang tegas. Setiap bulan sebahagian gajinya akan dibuat membayar bil bulanan kondominiumnya di sebelah KLCC, sebahagian untuk kereta Mazda 6-nya, sebahagian untuk membayar hutang tiga kad kreditnya, sebahagian untuk simpanan peribadinya dan selebihnya dimasukkan ke dalam Unit Trust-nya.
Selain itu, perbelanjaan untuk makan pakainya pun diasingkan.

Perbelanjaan tambahan yang diperuntukkan untuk sebulan tidaklah begitu banyak. Tempoh hari dia baru sahaja membeli album Koleksi Terbaik Eddie Ahmad. Seminggu sebelum itu pula dia telah membeli sebuah mesin pembuat kopi buatan Jerman. Mahal juga harganya.
Jadi jikalau dia membeli album Boz Scaggs ini sudah tentu sistem perbelanjaan yang diamalkan selama ini akan menjadi kucar-kacir. Doktor ini memang seorang yang cerewet. Walaupun terhadap diri sendiri.

Dalam leka memikirkan perbelanjaannya dia tiba-tiba teringatkan salah seorang pesakitnya, Syamzari, yang baru sahaja menjalani pembedahan semalam. Seorang pesakit jantung, Syamzari telah menjalani pembedahan bypass dengan jayanya di bawah pimpinan doktor ini.
"Apa khabar si Syamzari agaknya?", jiwanya bermonolog.

Lalu dia bingkas bangun dari tempat duduknya bergerak menuju bilik wad yang didiami Syamzari. Dilihatnya Syamzari sedang berbaring atas katilnya sambil membaca majalah Laman yang dibekalkan hospital itu sendiri.

"Macam mana cik Syamzari, okay?", sapa doktor itu sambil menutup pitu bilik di belakangnya.
"Ok, cuma ada rasa sakit sikit la dekat bekas kena bedah ni", jawab Syamzari sambil tersenyum separuh.

"Oh biasa la tu. Baru lepas bedah ada rasa sakit sikit."
Doktor kemudiannya terus memeriksa nadi Syamzari sungguhpun operasi jantungya terang-terang dipaparkan pada mesin ECG. Kemudian dia memeriksa fail pesakit yang disangkutkan pada hujung katil. Dia melihat jam pada tangannya.
Diperiksa pula tiub-tiub yang bersambung pada tubuh Syamzari. Dijentik-jentik pula air di dalam sebuah beg tergantung pada suatu kerangka besi.

"So, okay eh?", soal doktor itu lagi.
"Okay", angguk Syamzari.

Doktor tadi pun berlalu keluar dari bilik Syamzari.

Tiga minit. RM100.

"Fuh", kata doktor itu separa seronok. Album Boz Scaggs kini dalam tangannya.
Ketika dalam perjalanan pulang ke pejabatnya, dia terhenti di hadapan bilik seorang lagi pesakitnya, Esmeralda. Esmeralda merupakan antara pesakit yang sudah lama berubat dengannya. Dia seorang pesakit tekanan darah rendah dan baru-baru ini telah terjatuh di dalam bilik air akibat pitam lalu mengalami pendarahahan dalaman pada otaknya akibat hentakan atau 'concussion' pada pada... meh.. te.. ....mm..

"Hmm, rasa macam nak beli game baru la.."

Tuesday, March 10, 2009

Easing off the Hatred

I used to be an angry child. I have a very hot temper. I would flinch at the littlest form of threat, even if it's only about a cereal. I would burst into a tantrum when provoked.

But then, as I got into the upper high school years, I've learned to control my emotions. Slowly, I became a very patient person. And during my varsity years, I was as cool as Paul McCartney's cats. I did lose it once though. Punched a friend in the gut and a subsequent second punch on back of his ribs. He cried and I felt relieved.
Among my friends, the sight of me being angry is as rare as axolotls.

However, I have noticed lately how my temper is being risen slowly. Factors such as work, driving with Malaysians, deaf waiters and boxers, I reckon are slowly sucking me into being my old self.
I need to lay off may anger. Ditch the hatred.

I need some ice cream.

Sunday, March 8, 2009

Alasan Kukuh Untuk Melempang Seseorang

Bayangkan satu situasi.

Seorang anak muda ditugaskan untuk mengajar dan memberi panduan kepada segolongan pekerja dari lain kompeni tentang penggunaan satu "web application". Pekerja-pekerja tadi atau dalam konteks ini 'students' kepada anak muda ini terdiri dari pelbagai peringkat umur, tetapi berani dikatakan semuanya lebih tua dari anak muda tadi.

Jadi, anak muda tadi pun memulakan tugasnya, dengan yakin dan penuh kaliber. Diterangkannya satu persatu, langkah demi langkah, dan diulang pula jika ada yang tidak dapat menangkap. Kelihatan pekerja-pekerja tekun mendengar sambil mereka sendiri mencuba pada laptop mereka. Ada yang tidak membawa laptop mengambil inisiatif berkongsi dengan yang membawa laptop. Selesai sesi pertama anak muda tadi elah memberi peluang kepada student-student nya untuk bermain-main dengan web application tadi dan bertanya sebarang soalan.

Tatkala sedang menjawab soalan-soalan normal dari student-student, seorang pekerja
(yang boleh dikatakan seorang yang pakcik-pakcik) kelihatan membuat muka penyek seakan-akan menahan berak. Di meja yang direka untuk dua orang itu, pakcik ini duduk seorang diri dengan mejanya kosong melainkan sebuah beg yang tersandar pada dinding. Pakcik ini kelihatan resah, tak puas hati dan dari gayanya boleh dikatakan dia ini seorang yang suka memberontak dan anti-establishment.

Pakcik itu kemudian memanggil anak muda tadi ke mejanya. Saspens.

"Saya nak komplen sikit la", pakcik itu bersuara. Matanya merenung anak muda tadi yang berada pada kedudukan yang lebih tinggi kerana anak muda itu sedang berdiri, separuh melalui kanta cermin matanya dan separuh tidak ber'filter'.

"Saya tak setuju la cara awak mengajar ni. Saya dengan tak tau apa, apa pun tak nampak, saya tak paham apa ni.", pakcik itu menambah. Muka masih penyek.

"Sepatutnya haritu masa bagitau suruh datang, pesanla suruh bawak laptop. Saya dengan tak bawak laptop ni, saya rasa saya dapat zero la macam ni."
"Tak patut la saya rasa. Cara macam ni tak betul. Sepatutnya awak buat satu workshop yang proper panggil kami buat benda ni."

Anak muda tadi mengangguk dan mengaku secara lisan sepatutnya para peserta diberitahu tentang perlunya membawa laptop. "Takpelah pakcik, besok ada lagi. Kalau boleh besok bawaklah laptop ye. Boleh saja kalau nak start-over", kata anak muda itu dengan penuh sopan.

Pakcik itu tidak senyum. Bibir mulutnya melengkung ke bawah menunjukkan kekecewaan. Mukanya masih kelihatan menyampah. Menyampah dalam erti kata akarnya: sampah. Mukanya masih sampah.

"Saya ada bawak laptop ni, tapi kabel tak bawak", katanya tanpa rasa bersalah atau bodoh. Kata orang putih 'without the slightest of guilt'.

Tuan-tuan dan puan-puan berikut merupakan satu contoh di mana kita boleh melempang seseorang atas satu alasan yang kukuh.
Nasib baik tua je.

Saturday, March 7, 2009

Konsert Menara Cinta Dewa May 2005

Ini hanyalah catitan lama aku yang ingin aku 'reproduce' balik di sini. Saja-saja.

28 May 2005
————–
ketika mula berasak asak aku menggiatkan kaki
melangkah mencelah anak-anak yuppie yang masih
terpinga-pinga. Sesungguhnya crowd lebih gila dan
fucked up dari incubus punya show. Penuh nak
mampus. Usaha punya usaha aku berjaya sampai
1 meter dari benteng terdepan. Nafasku sesak
dengan perut yang kosong aku merasakan tenaga semakin
hilang. persembahan Kluk-kluk tidak ku sambut bagi
menyimpan tenaga. Show GSC hanya ku
goyangkan kepala yang pening dengan bau-bau tengik. Dewa
mula degan Roman Picisan dan sekeliling aku mula
melompat. Kakiku yang berselipar ternyata
sungguh ‘vulnerable’. Tenaga ku habis menahan budak-budak
bangsat ini daripada bertolak-tolak sehingga
menggugat tapak menara kl. Selepas lagu Kosong
perukut rasa kosong dan lain macam dan kepalaku
menyebut-nyebut perkataan muntah…muntah.
Selepas itu aku hanya duduk di tepi pentas penonton yang
bodoh itu. Aku hanya akan bangun jika mereka
memainkan lagu Restoe Bumi atau Bukan Rahasia.
Tapi puas hati kerana banyak lagu dimainkan.
crowd pun ramai gila babi. Harap-harap mereka datang lagi dan
kali ini membuat persembahan di dataran PJ.."

Di atas adalah petikan review yang aku cuba
publish di akhbar utama tempatan tapi tak diterima.

Gambar tak banyak, kamera Dugong habis bateri…
tapi Neneng bawak viewcam dan hasilnya bakal
dipasarkan di Yong Peng, Johor.

*******

Tapi sekarang entahlah, aku rasa lebih baik kalau diorang tak buat persembahan kat Dataran PJ. Baik main bola lisut.


Friday, March 6, 2009

Klinik Famili Ceria


Klinik Famili Ceria


Dibuka 166 jam seminggu. Dua jam ditutup pada hari Jumaat.

*Berkenaan gambar*

Tarikh: 28.02.2009 (Sabtu)
Waktu: 6.50 petang
Kamera: Kamera telefon bimbit Nokia 5200 Xpress Music (kalau gambar dia ada sound mesti sound dia sedap)

Thursday, March 5, 2009

Teh

Akhir-akhir ini macam-macam jenis teh dilihat dipasarkan dengan galak. Bermacam-macam pula khasiat dipromosikan bersama-sama teh yang dijual ini. Dari teh herba, teh mascotek, teh hijau, teh ganoderma, teh misai kucing, teh ekor anjing dan macam-macam lagi. Dengan pengesahan dan cop dari pelbagai badan pakar teh dunia, tidak ramai yang mempertikaikan isi kandungan sebenar teh-teh ini. Ada juga kemungkinan bahawa isi kandungan teh-teh ini hanyalah sekadar sampah sarap yang dibubuh dalam uncang tetapi tetap dinikmati orang ramai dengan lazatnya (kalau tak sedap dikatakan ubat, untuk menyedapkan hati) dan dijual dengan harga 3 ringgit seuncang. Pandai orang zaman sekarang berniaga.

Tempohari aku ada minum satu teh organik. Uncangnya dipeketkan satu persatu. Untuk detoksifikasi katanya atau untuk membuang toksik.

Rasanya: seperti lalang dicampur dengan ranting pokok rambai.

Ini membuatkan aku terfikir untuk menjual teh aku sendiri. Ideanya ialah dengan mencampurkan cebisan tapak selipar-selipar lama aku dengan bulu-bulu kucing yang melekat pada karpet lalu dibungkus dengan tisu tangan yang diglu kelilingnya.

Dan aku ingin menamakannya Teh Selipar.

Sekurang-kurangnya aku jujur.

Monday, March 2, 2009

Kerusi Mimpi

Dekat ofis aku ada satu kerusi. Lebih kepada sofa la. Kalau tidur kat sofa ni memang mimpi pelik pelik taik. Haritu hari Ahad, ada keje sikit. Tegah hari dalam pukul 1 camtu. Aku tidur atas ini kerusi mimpi.

*Mimpi aku bermula dengan aku mengemas-ngemas baju nak pegi swimming kat kolam renang mana ntah. Ntah apa yang aku kemas tau-tau aku ada kat tepi kolam renang. Lari-lari sikit aku pun terjun dalam itu kolam. Dalam. Lebih kurang 12 kaki.
Aku terjun dalam sampai kaki aku mencecah dasar. Boleh stay.
Bila nak naik aku tolak kaki ke bawah dan dengan mudah aku naik.
Masa aku mula-mula naik abang sedare aku ada kat tepi kolam. Di sembang-sembang ngan aku pasal kamera. Canggih la apa la. Aku menyelam balik.
Kemudian aku stay lama kat bawah. Aku pejam mata dan luruskan tangan aku ke atas.
Peliknya tangan aku macam dah mencapai bibir kolam padahal tingginya 12 kaki.
Aku pun tarik badan aku ke atas lalu terjaga dari tidur.
Aku terbaring atas sofa tapi kat tangan aku ada satu keping besi.
Pastu aku nampak ofismate aku parking kereta dalam ofis pasal dia nak pergi Port Dickson sikit lagi.
Bos aku tanya, "Apasal ko parking dekat sini?"

"Nak parking mana lagi?" jawab ofismate aku.

Kemudian baru aku betul-betul terjaga dari tidur.

Sunday, March 1, 2009

The Youtube Conversation

A couple of weeks ago, I came across a video on youtube about the Ambon crisis. It was about three Christians who were executed by Muslims. Going through the comments I saw someone mentioning about a war in Malaysia.. and so I asked..

--------------------


Venzia99 (1 month ago) ShowHide
in every country is the Same every country they take the Muslims in his Land beome War , that is the true in

Athiopia
Libnan
Serbian
Philipin
Malaysia
Thayland
and in europ in next 10-20 jeahrs

Islam is not peace it is like hitler idiologie Fachist and Satanic


adibyss (2 weeks ago) Show Hide
what war in malaysia? what war?

---------------------------------------------------
somehow, someone else answered me...
---------------------------------------------------

utube3888 (5 hours ago) Show Hide
Malays who are Muslims bully and constantly picking up fights with other Malaysians minorities eg Chinese, Indians etc.

adibyss (1 hour ago) Show Hide
picking up fights? What kind of war is that? The Pick-on war? Who actually are the one picking on fights?
What you are saying is mainly racial.. not religious. There are a number indian muslims too mind you.
Compare that to the Palestinian genocides by the Zionist Israel. The holocaust of Jews by Christian Nazi. The ethnic cleansing of Bosnian Muslims by Christian Serbs. Funny you didnt mention the Congolese Christians. If you want to pick a war, pick a real one. Think hard to differentiate

adibyss (1 hour ago) Show Hide
Reply | Remove
between a racial and a religious war. Funny you didn't mention the Christian Congolese. Maybe because it was RACIAL..

utube3888 (1 hour ago) Show Hide
Let's talk the presence the past is history. The present world is less safe with all these terrorists. And (0% of these terrorist are of which religion. You tell me?

adibyss (1 hour ago) Show Hide
Still how does that justify you saying about the war in Malaysia.. Malay Muslims picking on other races, and now the Malay Muslims are terrorists? You tell me now.

utube3888 (1 hour ago) Show Hide
Read carefully I did not say Malay Muslims are terrorist. I said 90% terrorists are of what religion? You know which religion, right? So what does it tell you about this religion?

adibyss (54 minutes ago) Show Hide
Yes of course I'm reading carefully. The original dispute I pointed out was about the mention of war in Malaysia. I asked what war. You answered the picking-on war. Then I asked if that is even a war. Then you mentioned terrorism. Based on this flow, how do you relate your own answers? Again, what war?
Back to your question, what does it tell me about this religion? Nothing. The teachings of Islam does not promote terrorism. It is mainly about xxxxx. The jahiliyah nature.
-------------------------

The conservation was continued but I think I would not reproduce it here. utube88 started becoming emotional and attacking Islam while he couldn't find an answer about the war in Malaysia..